A lótusz gyökér egészségügyi hatásai

A lótuszgyökér egészségügyi előnyei közé tartozik a bél rendszerességének javítása, a vérnyomás szabályozása, a súlykezelés támogatása, a szív egészségének megőrzése, a test immunrendszerének erősítése, a hangulat fokozása, az anaemia kezelése és a rák megelőzése. Egyéb előnyök közé tartozik a cukorbetegség támogatása, hasmenés kezelése és a gyulladás csökkentése.

Mi a lótuszgyökér?

A lótuszvirág szentnek számít sok ázsiainak, különösen az indiánoknak. A legtöbbet nem ehetőnek tartják, a Lotus gyökér valójában egy nagyon tápláló és ehető rizóma, amely rendkívül sokoldalú és könnyen beépíthető számos ételhez. A lótusz rizóma / gyökér a vízi levélréteg aljához van csatolva, és akár négy méter is lehet.

A Lotus család a Nelumbonaceae családhoz tartozik, a gyökérnek különálló vagy kissé édes íze van. A világ számos pontján megtalálható, hogy a Lotus-ot Indiában vagy annak környékén hozták létre, a többi hely előzményeit megelőző történelmi feljegyzések miatt.

Sokan a fehér burgonya helyett lótuszgyökeret használnak, és ez jó, mivel a táplálkozási sűrűsége jóval jobb.

Táplálkozási információk (100 g-ra, főtt)


  • Kalória-66 3% RDA
  • Teljes szénhidrát-16 g
  • Diétás rost-3 g 12% RDA
  • C-vitamin - 27,5 mg 46% RDA
  • Tiamin-0,1 mg 8% RDA
  • Niacin 0,3 mg-
  • B6-0,25 mg 11% RDA
  • Folát-8 mg 2% RDA
  • Pantoténsav - 0,3 mg 3% RDA
  • Kalcium-26 mg 3% RDA
  • Vas - 0,9 mg 5% RDA
  • Magnézium-22 mg 5% RDA
  • Foszfor-78 mg 8% RDA
  • Kálium-360 mg 10% RDA
  • Cink-0,3 mg 2% RDA
  • Réz-0,2 mg 11% RDA
  • Mangán-0,2 mg 11% RDA

Képtalálat a következőre: „lotus root”

A lótuszgyökér egészségügyi előnyei

1. Javítja a bélrendszerességet
A Lotus gyökér fás és rostos lehet, ami pontosan az, ami meg kell akadályozni a székrekedést. A Lotus gyökér elsősorban oldhatatlan rostból áll, amely viszonylag változatlanul áthalad a béltraktusban, segítve az ömlesztett székletet és optimális sebességgel tartva őket az emésztőrendszeren. Az oldhatatlan rost segíti a kipirulás ösztönzését, enyhíti a kellemetlenséget és csökkenti a vastagbél polip kialakulásának valószínűségét. Ezek a polipok ezután a megfelelő körülmények között rákosak lehetnek, ezért győződjön meg róla, hogy a lótuszgyökeret az étrendbe beillesztette a fokozott vastagbélrák ellenállásra.

2. Segít szabályozni a vérnyomást
Az elektrolit ásványi anyagok koncentrációja a vérben befolyásolhatja a vérnyomást, mivel az egyensúlyhiány túlzott vízvisszatartást okozhat. Különösen a nátrium és a kálium ásványi anyagok, amelyek szerves részét képezik a vérnyomás és a folyadék egyensúlyának szabályozásában. A lótuszgyökér magas káliumtartalma megakadályozza a túlzott nátrium potenciálisan káros hatásait, amelyek magukban foglalják a vízvisszatartást és a vérerek összehúzódását. A kálium elősegíti a véredények dilatációját, elősegíti a túlzott víz és a nátrium eltávolítását, amelyek mindegyike csökkenti a szív terhelését.

3. Segíts a súlykezelésben
A fogyás folyamatában segíthet az élelmiszerek fogyasztása, amelyek hosszabb ideig tartanak bennünket. Ez a tulajdonság a lótuszgyökér tökéletes, mivel nagy oldhatatlanságú rosttartalma éhes maradhat órákon át. De ez nem minden lótuszgyökér, hogy segítsen a fogyásban. Szintén nagyon alacsony a cukor, ami segít megőrizni az inzulinszint alacsony szintjét, és lehetővé teszi a zsír oxidációjának gyakoriságát. A magas szénhidrát-tartalmú étrendek leállítják a testmozgás és a kalória-korlátozás zsírégetésének nagy részét, így a lótuszgyökeret fogyasztása segíthet a fogyás céljai elérésében.

4. Segíts megőrizni a szív egészségét
Míg a lótuszgyökér-fogyasztás a vérnyomás és a véredények egészségének javulásával jár együtt, közvetlenül segít megőrizni szíved egészségét. Ezt a homocisztein szintek lebontására képes, ami a szívbetegségek kockázatának mutatója. A homocisztein metioninra bomlik piridoxin és folsav hatására, ami segít megőrizni a szívizom egészséges működését.

5. Növeli az immunrendszert
A Lotus gyökér valójában rendkívül gazdag a C-vitaminban, ami általában nem várható a jellemzően fogyasztott gyökerekben. Ez azonban jó dolog, mivel a fogyasztása elősegíti az immunrendszert és csökkenti a betegségek felvételének valószínűségét. Ez segíthet megvédeni Önt különösen a légutak fertőzéseitől, amelyek általában légszennyezettek és nagyon fertőzőek. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését, ami a szervezet védekező rendszere a fertőzést okozó kórokozók kezelésére.

6. Lotus gyökér erősítheti hangulatát
A Lotus gyökér számos más, az agyra gyakorolt ​​kedvező hatás között segíthet a hangulat és a jólét javításában. Ennek oka különösen a B6-vitamin vagy piridoxin jelenléte, amely részt vesz a szerotonin és a dopamin szintézisében. E vitamin fokozott fogyasztása ezen fontos neurotranszmitterek nagyobb agyszintjéhez kapcsolódik.

7. A lótuszgyökér segíthet a vérszegénység kezelésében
A Lotus gyökér tisztességes mennyiségű vasat és rézet tartalmaz, amelyek mind a vér szintéziséhez szükségesek. Annak érdekében, hogy az anémia hatékony kezeléséhez több vasra lehet szükség, biztosítani kell, hogy legalább néhány vasat az étrendben ellensúlyozhasson a kezdetektől. Az alacsony vérszámlálás kezelése növelheti az energiaszintet, mivel a sejtek jobban oxigénnel rendelkeznek, és hatékonyabban képesek energiát előállítani.

8. Segíthet-e a rák megelőzésére
A rákos megbetegedés összetett - ezt kapjuk. De vannak határozott dolgok, amiket tehetsz - olyan ételeket, amiket fogyaszthatsz, amelyek pozitívan társultak a csökkent incidenciával. Az egyik ilyen tápanyag a C-vitamin, amely segít megőrizni a DNS-struktúrát és csökkenti az olyan rendellenességeket, amelyek mutált sejteket eredményezhetnek. Úgy gondoljuk, hogy ez a szabad gyökök által okozott károk pufferelésének köszönhető, mivel a C-vitamin segíthet stabilizálni ezeket a reaktív oxigénfajtákat (és másokat), elősegítve ezek kiválasztását.

9. Kiváló a diabéteszes támogatáshoz
A cukorbetegek nehezen találják meg az étkezési lehetőségeket, vagy még inkább a gyakran fogyasztott élelmiszerek cseréjét. A Lotus gyökérről azt mondják, hogy burgonya-íze van, ami segít leküzdeni a keményítőért. De a lótuszgyökér sokkal hasznosabb, mivel rostokban gazdag és alacsony szénhidrát-tartalmú, ami segít az optimális vércukorszint elérésében. A vércukor-tüskék gyakoriságának csökkentése lehetővé teszi a gyengített inzulin hatékonyabb működését, mivel a nap folyamán a cukor feldolgozására nincs szükség. A lótuszgyökeret fogyasztja, amikor egy töltőedényre van szüksége ahhoz, hogy elégedett legyen a következő étkezés előtt, ami órákon belül lehet.

10. Segíthet a hasmenés kezelésében
Míg a hasmenésnek számos oka lehet, gyakran úgy tűnik, hogy az emésztőrendszer bélfertőzésével vagy bakteriális fertőzésével jár. Ahelyett, hogy kábítószer-alapú hasmenésellenes szereket választana, fogyasztjon lótuszgyökeret. A Lotus gyökér egy indiai vizsgálatban bizonyítottan hasmenésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, valószínűleg a rost jelenléte miatt. Míg a rost segít a hulladéknak az emésztőrendszeren keresztüli áthaladásában, az meghosszabbítja a tápanyagokat a vékonybélben, mivel a nagyobb felület nagyobb felszívódási lehetőséget kínál.

11. Csökkenti a gyulladást
A gyulladás a szükséges testfolyamat, de kimerülhet, és testünk különböző részein indokolatlan duzzanatot okozhat. Ez különösen rossz, mivel sok betegségnek van gyulladásos összetevője, amely szabályozottan lassítja vagy orvosolja az állapotot. A lótuszgyökér segít a reumatoid arthritis, az izomfájdalmak és a gyulladásos bélbetegségek fájdalmas tüneteinek kezelésében.


A Lotus gyökér sokkal több, mint a szemnek. Ez a látszólag alulértékelt rizóma számos előnnyel jár, ami csak azt jelenti, hogy elfogyasztani kell, még akkor is, ha még soha nem evett. Bizonyos kultúráknak szükségük van arra, hogy végül is a kultúra a lótusz szentjét tekintsék, és a táplálkozási és egészséggazdálkodási képessége nagyon jól lehet része a választ

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések